NYILATKOZAT A CSILLAGHEGYI-ÖBLÖZET BIZTONSÁGOS ÁRVÍZVÉDELMÉRŐL ÉS A RÓMAI-PART ÉRTÉKEINEK MEGŐRZÉSÉRŐL

Jelen nyilatkozatunkkal civil csoportok, szakértők és a Római-part természetes jellegének megőrzéséért indított petíció több mint 10.000 aláírója nevében azt szeretnénk elérni, hogy teljes körű, objektív döntés-előkészítés nélkül ne döntsön a Fővárosi Közgyűlés a Római-part jövőjéről és a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelméről.

Tovább >>

2017.01.02. – Tudja-e Ön, kik a civilek?

dsc_0078

Elmúlt a Karácsony szép ünnepe, mely a szeretetet és a békét jelenti mindannyiunk számára. Úgy tűnik, az Óbuda Újság karácsonyi száma nem igazán tartotta tiszteletben az ünnepi hangulatot. Sok örvendetes jó hír mellett bekerült az újságba Tarlós István főpolgármester úr két teljes oldalas „kifejtős álláspontja”, ezt tehették az olvasók a karácsonyfa alá. https://obuda.hu/wp-content/uploads/2012/02/obudaujsag_2016_24.pdf

Tovább >>

2016.12.15. – Tarlós elmondta, mi lesz a Római-part árvízvédelmével

Új tanulmányterv készül a Római-part árvízvédelméről – mondta Budapest főpolgármestere az InfoRádió Aréna című műsorában. Tarlós István beszélt a 2-es metró balesetéről és a szemétszállítás helyzetéről is.

A 2013-as nagy árvíz után módosították a mértékadó árvízszintet. Ehhez kell hozzáigazítani Budapest árvízvédelmét, ami óriási feladat – mondta a főpolgármester.

Tovább >>

2016.12.09. – Tarlós római-parti visszavonulója azt mutatja, van értelme ellenállni!

Egyszerre kapott nyilvánosságot két Római-parttal kapcsolatos hír. Az egyik szerint a partot már decemberben, a partra tervezett mobilgát terveinek elkészülte előtt feltúrnák. A másik szerint Tarlós István ideiglenesen leállítja a feltételezhetően 800-1000 fa kivágásával járó munkálatokat. Az egyidejűség sokatmondó: ha a part feltúrásáról szóló dokumentumok nem szivárognak ki, egy nap minden bizonnyal arra ébredtünk volna, hogy hiába utasítja el a lakosság a fejlesztést, a város utolsó természetes partszakasza immár nem a budapestieké.

(Fotó: Berecz Valter / 24.hu)

Tovább >>

2016.12.07. – Tarlós kiosztotta a Római-part miatt aggódókat

Közmeghallgatást tartott a fővárosi közgyűlés, csak éppen a közgyűlés nem volt ott. A főpolgármester viszont igen, aki egy hosszú monológ után a szokásos bársonyos stílusában keveredett vitába a gát ellen tiltakozókkal.

Tovább >>

2016.12.01. – Tervek nélkül is építene gátat Tarlós!

A Fák a Rómain csoport sajtóközleménye 2016.12.01.

A harmadik leállás

Tarlós István, Budapest főpolgármesterének tegnapi bejelentése, miszerint leállítják a Római-part alatt húzódó vízvezeték cseréjének munkálatait, újabb bizonyítok a beruházás átgondolatlanságára és ésszerűtlenségére. Ez már a harmadik leállítás, szeptember 2-án jelentette be, hogy a 2013. évi első fiaskó után, 2016-ban a második tervezőiroda is belebukott a partélre álmodott mobilgát terveinek elkészítésébe, „hidraulikus talajtörés” veszélye miatt nem folytatták a tervezést. Ennek ellenére a Fővárosi Vízművek 2 milliárd forint költségvetésű munkát kezdett volna meg most. Ki akarják váltani a 120 cm-es ún. SENTAB vízvezeték Római-partra eső szakaszát, ami “útjában áll” a mobil árvízvédelmi falnak és a munkálatokat kizárólag a gátépítés indokolja, amint ez a csőcserére kötött szerződésben is rögzítésre került. A közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyegetne az azonnali kivágás.

2016.11.30. – Tarlós leállíttatta a munkát a Római-parton

A Fák A Rómain csoport birtokába került az a szerződés, ami szerint a Vízművek már decemberben nekikezdett volna a Római-partra tervezett mobilgát alatti vízvezeték kiváltásának, méghozzá úgy, hogy a védmű nyomvonalának tervei és az alternatív nyomvonal vizsgálatai még el se készültek. Tarlós István megkeresésünkre közölte, azonnal felfüggeszti a munkát.

A főpolgármester bő egy hete jelentette be, hogy új tervek készülnek a Római-parti mobilgátra, valamint megvizsgálják a Nánási út – Királyok útja alternatív védmű nyomvonal megvalósíthatóságát is. Ehhez képest a fővárosi önkormányzat és a Fővárosi Vízművek már kötött egy szerződést, amely alapján a napokban megkezdődik a munka a korábbi part menti védműnyomvonal alatt húzódó vízvezeték kiváltására. A Fák A Rómain csoport szerint a közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyeget az azonnali kivágás, továbbá a főpolgármester bejelentése ezek szerint porhintés volt.

Az építkezés előkészítése már a nyár folyamán elkezdődött a Vízművek pünkösdfürdői telepén, a mostani szakaszban az építők kiérnének a közterületre. Fotó: Fák A Rómain csoport

Tovább >>

2016.11.23. – Sürgős védelmet a városi fáknak!

Szakmai és civil összefogás indult a városi zöldterületek és zöldfelületek védelmében

A Greenpeace környezetvédőkkel, urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen megfogalmazott kiáltványban foglalta össze a városi zöldterületek és zöldfelületek védelméhez szükséges intézményi és jogszabályi feltételeket. A kiáltvány kezdeményezői azt várják a kormánytól, az országgyűlési képviselőktől és a települések vezetőitől, hogy a városi parkokat, fasorokat és egyéb zöldfelületeket ne építési területekként kezeljék, hanem tegyenek meg mindent valódi és sürgős védelmük érdekében. Erre mind egészségvédelmi, mind ökológiai, levegő- és klímavédelmi szempontból minden magyar állampolgárnak szüksége van.

Fotó: Greenpeace

Tovább >>

2016.11.07. – Öntsünk tiszta vizet a Dunába! – MÉSZ esték

A MÉSZ esték sorozat legutóbb a Római-parti mobilgát ügyével foglalkozott. Mi szól mellette és mi ellene? Kétségtelen, hogy számos városi funkció kielégítéséhez olyan vívmányok létrehozása szükséges, amelyek megépítése a természetes környezet csorbítását vonja maga után, de a kérdés – mint annyiszor – most is a mérték és érték kényes egyensúlya. Zöldi Anna összefoglalója.

Tovább >>

2016.11.07. – Méregdrága lesz Garancsi új lakóparkja

100 milliós üdülőket épít a római partra a miniszterelnök barátjának cége. A luxus-lakásokat nemsokára a mobilgát védheti a dunai árvizektől. Bár a főváros és a kerületi önkormányzat is változtatási tilalmat rendelt el, a már beadott építési engedélyeket ez nem érinti.

Még szeptemberben kelt ki a főpolgármester a római partra tervezett mobilgát ellen tiltakozókra. „Én még a liget tiltakozást is megértem, mondtam már többször, eredetileg én is a Nyugati mögött képzeltem el a Múzeumi negyedet, még azt is inkább megértem, mint egy árvízvédelmi műtárgy megépítésének az akadályozását. azért ehhez nagyon bátor liberálisnak kell lenni, ne haragudj. És aki ennyire bátor, az vállalja a következményét” – mondta akkor Tarlós István főpolgármester.

Tovább >>

2016.11.05. – Interaktív térképre vitték a hazai árvizeket

Elkészült az árvízi kockázatot jelző interaktív térkép. Aki az interneten rákeres, könnyen ellenőrizheti, hogy a lakhelyét mennyire veszélyezteti az árvíz.

A térképek három dimenzióban tartalmazzák az épületeket is, ezért az utca szintű lefolyást is lehet elemezni, illetve nézni.

Az árvízi védekezés lelke az Országos Műszaki Irányító Törzs. Itt futnak össze a szálak az ország valamennyi vízügyi pontjáról. Péntektől egy interaktív térkép is segíti a szakemberek munkáját. A 2013-as árvízkor például modellezni lehetett volna Szolnoknál a Tisza levonulását. Akkor I. fokú árvízvédelmi készültség mellett, 716 centiméterrel tetőzött a folyó.

Tovább >>

2016.10.31 – Örüljünk-e Tarlós „Tízezer új fát Budapestre!” programjának?

Hiba lenne azt mondani egy elért részeredményre, hogy nem kell neki örülni: Tarlós bejelentésének indokai mögött civil tiltakozások, petíciók, jegyzékek, viszonylag nagy létszámú tüntetések sora áll, amelyek a nyári ligetvédős rendőr-attack vagy a Római-parti erős demonstráció miatt átlépték a politika ingerküszöbét is. Éppen úgy szól ez a választói akaratnak való megfelelési kényszerről, mint a politikai kárenyhítésről, amely a Liget-Budapest program vagy a Római-parti mobilgát fővárosi lakosság általi egyértelmű elutasítottsága miatt előállt helyzetet akarja kezelni.

Újonnan ültetett és már haldokló fák a Széll Kálmán téren; Fotó: Fekete István; index.hu

Tovább >>

2016.10.26 – Változtatási tilalom a Római-parton

Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Római-part parti sávjára szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Határoztak arról is, hogy a főváros saját buszokkal oldja meg a 3-as metróvonal infrastrukturális felújítása miatti szerelvénypótlást.

Tarlós István október 14-i sajtótájékoztatóján a római-parti mobilgát kapcsán egyesek által emlegetett „ingatlanpanamával” kapcsolatban azt mondta, hogy a III. kerületnek és a fővárosnak is el kell rendelnie a változtatási tilalmat a parti sávra.

Biciklizők a Római-parton Forrás: Origo

Tovább >>

2016.10.25 – Római-part: Az EU is vizsgálódik

Pilot eljárásban vizsgálja újfent az Európai Bizottság a Római-parti mobilgát ügyét.

A Római-parton az elmúlt hetekben a mobilgát és az ingatlanspekuláció kapcsolata állt az érdeklődés középpontjában. Még szeptemberben vázoltam fel azt az összefüggést, kiterjedt céghálót is bemutatva, amelyik érdekelt lehet a beruházásban – írja Jávor Benedek a Párbeszéd európai parlamenti képviselője blogján.

Tovább >>

2016.10.15. – Miután a Garancsi-féle lakópark megkapta az építési engedélyeket, változtatási tilalmat rendeltek el a Római-parton

A III. kerületi önkormányzat számolt be arról az MTI-nek, hogy a képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el a Római-parton szombati ülésén. A tilalom elrendelését maga Tarlós István főpolgármester kezdeményezte, Óbuda polgármestere, Bús Balázs pedig egyetértett vele. A tervezett mobilgát miatt többször is ingatlanspekulációs vádak érték mindkét önkormányzatot, a határozattal, aminek elfogadásán Tarlós is jelen volt, ezt cáfolnák. A főpolgármester már pénteki sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy egyesek “ingatlanpanamát” emlegessenek és a változtatási tilalom mellett érvelt.

Tovább >>

2016.10.15. – Trükközés és megtévesztés a Római-parton

A hatályos építésügyi szabályokat kijátszva építenek luxuslakóparkot a Római-parton, ahol az árvízvédelem sem biztosított. A partvonalra tervezett, nagy természetpusztítással járó mobilgát építése ellen civil és szakmai szervezetek, valamint a helyiek is tiltakoznak, ám úgy tűnik, az ő érdekeik csak másodlagosak. Ellenzéki politikusok szerint ingatlanmutyi van a háttérben, a főváros ezt tagadja, sőt Tarlós István főpolgármester most építési moratóriumot rendelne el.

Fotó: Napi.hu

Tovább >>

2016.10.11. – Rengetegen álltak ki a Római-partra tervezett mobilgát ellen

Sokan érezték azt, hogy megálljt kell parancsolni a Római-partra tervezett mobilgátnak. Sikeres volt az ÁLLJ FEL a Rómaiért! tüntetés, ahol a résztvevők egyetértettek, hogy kell a gát, de nem a partra – elpusztítva azzal a természetes környezetet – hanem a Nánási védvonalra
Kilométer hosszan tartott a menet az ÁLLJ FEL a Rómaiért! demonstráción, mikor az Északi vasúti összekötő hídtól a volt Postás üdülőig vonult át a tömeg. A partszakasz színültig megtelt részén színpad várta a tüntetőket, ahol Bródy János fiatalkori római-parti emlékeit ismerhette meg a közönség szóban és dalban.

Tovább >>

2016.10.09 – Tüntetők szállták meg a Római partot

A Fővárosi Önkormányzat azt tervezi, hogy a Római-part mögötti terület árvízvédelmét a parton oldja meg, mobil árvízvédelmi fallal. Ezzel a megoldással nem biztosítana biztonságos árvízi védelmet a terület 55.000 lakójának, a gátépítésnek áldozatául esne a fás, kavicsos part, megszűnne a város és a Duna utolsó élő, természetes kapcsolata – olvasható a szervezők Facebook oldalán.

Fotó: 24.hu/Berecz Valter

Tovább >>

2016.10.06. – FÁK a Rómain! GÁT a Nánásin!

A Római-part védelmében szerveződött civil összefogás demonstrációt hirdet október 9-re, délután 4 órára a Római-partra, ÁLLJ FEL a Rómaiért! címmel és azt követeli a döntéshozóktól, hogy a természeti értékek, a fák és föveny megtartása mellett újítsák meg a partszakaszt, és biztosítsák a csillaghegyi öblözet árvízvédelmét.

Tovább >>

2016.10.06. – A mobilgát nem fog megépülni! – a Római-parton dolgozó aktivistákkal beszélgettünk

A nyáron újra előkerült a Római-partra kigondolt, árterületet védő mobilgát ötlete. A városvédők és helyi lakosok szerint a terv teljesen tönkretenné Budapest utolsó természetes partszakaszát, főképp annak érdekében, hogy az így könnyebben beépíthetővé váló árterület kinyíljon az ingatlanbefektetők számára. Ráadásul – ahogy immár újabban Tarlós István főpolgármester is utalt rá – egyáltalán nem biztos, hogy a mobilgát megfelelő árvízvédelmi megoldást jelentene. A Fák a Rómain csoport több helyi szervezettel közösen október 9-re, vasárnapra tüntetést szervez a mobilgát ellen, Schanz Judit és Tömör Miklós szervezőkkel beszélgettünk.

Fotó: kettosmerce.blog.hu

Tovább >>