A Római-parttal párhuzamos árvízvédelmi vonal helye a mai napig nem tisztázott.

Az évtizedek óta a fővédvonalon, azaz a Nánási-Királyok útján lévő, a csillaghegyi öblözet lakóövezeteit eddig megvédő gátat kellene korszerűsíteni, és a követelményeknek megfelelő magasságúra emelni!

Az elmúlt években felmerült a Római-part szélén, a Duna közelében húzódó mobilgát, amit már levettek a napirendről. Azonban a Fővárosi Közgyűlés 2018 nyarán az úgynevezett kerítésvonalbeli, azaz a telkek Duna-parti határán húzódó gát mellett döntött. Pedig ez a megoldás nemcsak drága és jogilag bonyolult, hanem védekezés szempontjából is sokkal kockázatosabb, mint a vízparttól messzebbre és magasabban húzódó jelenlegi, Nánási úti nyomvonal. Ráadásul a kerítésvonalbeli gát épp olyan természetpusztítással járna, mint a korábban tervezett mobilgát. Félő, hogy ez a megoldás csak arra lenne jó, hogy újabb luxus lakóparkok épülhessenek a Rómaira, végleg kiszorítva a vízitelepeket, üdülőket és a szélesebb közönség számára is megfizethető, hagyományos vendéglátóhelyeket.

Új szórólapunkkal tájékoztatjuk a Római-parti árvízvédelemmel kapcsolatos fejleményekről az itt élőket és a parthasználókat. Ebben egy elöntési térképén bemutatjuk, hogy a veszélyeztetett lakóterületeken mekkora vízmagasság lenne egy esetleges gátszakadás esetén. A vízmagasságok az ún. mértékadó árvízszintre vonatkoznak. A 2013-as árvíz szintje ennél kb. 35 cm-rel volt alacsonyabb.

A szórólapot innen letöltheted!

Nyomtasd ki, vagy továbbítsd ismerőseidnek! Köszönjük!

Fák a Rómain, gát a Nánásin – továbbra is a Nánási-Királyok útján, a meglévő fővédvonalon haladó nyomvonalat támogatjuk!