Koncepció hiányában rossz sorrendben haladnak a fejlesztések a Római-part környékén

Nem vesztegethetünk több időt az árvízvédelem terén! A Maradjanak a Fák a Rómain civil csoport szerint mindenekelőtt a Nánási út – Királyok úti fővédvonal kellő részletességgel kidolgozott fejlesztési tervére kellene költeni abból a 400 millió forintból, amelyet a Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazott a Római-part revitalizációjára. Hiába jó hír ugyanis, hogy végre költenek a Rómaira és az árvízvédelem javítására, ha megalapozott és elfogadott koncepció hiányában nem a legsürgősebb feladatokra megy a pénz. Így egy újabb jelentős árvíz esetén ismét veszélybe kerülhet 55 ezer ember élete és vagyona – hívják fel a figyelmet az időveszteségre és a Főváros felelősségére a civil partvédők.

Budapest nem használta ki, hogy a Duna kegyes volt hozzánk az elmúlt 6 évben, és a 2013-as rekordárvíz óta nem volt jelentősebb árhullám. Bár elindultak fejlesztések a Római-part környékén, valójában épp a legkockázatosabb szakaszokon nem javult a védelem. Magán a Római-parton a Főváros és Óbuda továbbra is a lényegében megvalósíthatatlan és környezetpusztító part közeli védvonal verziókat erőlteti (jelenleg éppen a kerítésvonalbeli megoldást), azonban a valóságban még ennek az előkészítésével sem haladnak. Ennél sokkal nagyobb baj, hogy továbbra sem hajlandóak érdemben megvizsgálni a jelenlegi fővédvonal, a Nánási út – Királyok útján húzódó védvonal megerősítésének lehetőségét – pedig elsősorban erre lehetne költeni a ma megszavazott 400 millió forintból. A Csillaghegyi öblözet legsérülékenyebb pontján, a Dunára merőleges Aranyhegyi pataknál bár lefutott a közbeszerzés, még egyetlen kapavágás sem történt. Ezekkel ellentétben több mint két milliárd forintból zajlik a pünkösdfürdői gát megemelése – csak hát épp ez a legkevésbé sürgős, hiszen ez a körzet legjobban védett szakasza.  

Vitathatatlanul történtek pozitív lépések az elmúlt hónapokban a Római ügyében, például az, hogy az Óbudai önkormányzat és a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság támogatásával 50 új fa és 150 cserje kerülhetett elültetésre, illetve egy mintaszakaszon elindulhatnak partfalvédelmi munkálatok is. Ezekhez illeszkedik és jól hangzik az a part revitalizációs program is, amelyre ma 400 millió forintot szavaztak meg a képviselők. Azonban néhány sürgető elemen túl (pl. nyilvános WC telepítése a parti sétány mellé, a balesetveszélyes útburkolati részek javítása, az azonnali beavatkozást igénylő favédelmi munkák, szemétgyűjtés javítása) a keret nagy részét csak egy átfogó fejlesztési koncepció megalkotása után lenne szabad elkölteni. Evidens, hogy százmilliókat csak akkor érdemes a sétány megújítására fordítani, ha később nem épül erre a területre gát, amely az egészet szétrombolná. Erről viszont nem született még döntés, ahogy számos valóban sürgető feladat (pl. omladozó partfal megerősítése, elkülönített biciklisáv kialakítása) sem került be a keretbe. További probléma a Maradjanak a Fák a Rómain szerint, hogy miközben elvileg Óbuda közel egy éve meghirdetett egy közösségi tervezést a hullámtérre, a part „ráncfelvarró” felújítása közösségi tervezés, a helyben lakók érdemi bevonása nélkül kezdődik meg. Bár örvendetes, hogy a Fák a Rómain csoportot meghívták néhány ezzel kapcsolatos megbeszélésre, álláspontunk szerint ez nem helyettesítheti a lakosok széles körét elérő, valódi közösségi tervezést. Márpedig a Rómainak olyan jövőképet kell kialakítani, amely az itt élők és a rendszeres parthasználók valós igényeinek felmérésén alapul.

Ezért a Maradjanak a Fák a Rómain azt javasolja, hogy a végre rendelkezésre álló pénz felhasználását az eddiginél jobban készítsék elő, a fejlesztési koncepciót pedig a közelben élő lakosok, az itt sportolók, a parti csónakházak, vízi- és sporttelepek valamint a vendéglátósok bevonásával készítsék el.

Budapest, 2019. május 29.

Maradjanak a fák a Rómain

06/70/5229999