Sok év pusztulás után végre újabb lépés történhet a Római-part rendbehozataláért – ez az üzenete annak a költségvetési csomagnak, amelyet a kezdeményezésünk  nyomán egyhangúlag fogadott el Óbuda képviselő testülete. Ily módon 2019-ben nemcsak a Duna-parti föveny rendberakása folytatódhat, hanem megkezdődhet egy szabadstrand kialakításának előkészülete is. A csomag nem érinti viszont a Főváros hatáskörébe tartozó árvízvédelem kérdését, azaz a Nánási út – Királyok útja fővédvonal megerősítését, amelyet mi továbbra is kritikusnak és elsődlegesnek tekintünk. Tehát most azt mondjuk: STRAND a Rómain! GÁT a Nánásin!

A budapestieknek egyre nagyobb igényük van az olyan zöld területekre, ahol kulturált körülmények között sportolhatnak, pihenhetnek, ráadásul nemcsak méregdrága belépőért, hanem akár ingyen is. Ezért is rendkívül fontos a Római-part megmentése és rendbetétele, hiszen a Főváros által erőltetett mobilgát tervek miatt az értékes terület állapota folyamatosan romlott az elmúlt két évtizedben és sorra zártak be a csónakházak és sporttelepek. A III. kerület költségvetése viszont most először különített el célzott forrásokat a Római-part állapotának javítására. A Maradjanak a Fák a Rómain csoport tagjaival és más civilekkel történt egyeztetések nyomán Bús Balázs polgármester és Puskás Péter alpolgármester által benyújtott csomag számos ponton előrelépést jelent:

  • több erőforrással folytatódhat a parti föveny megtisztítása, amely tavaly még szinte csak önkéntes munkával zajlott: a betontörmelékek, a használaton kívüli csatornacsövek, törött sólyák eltakarítása nemcsak esztétikai, hanem biztonsági kérdés is a parthasználók számára;
  • a Közterület-felügyeletet új, környezetbarát és csendes elektromos gépjárművel végezheti majd a part tisztántartását;
  • 15 millió forint lett elkülönítve egy szabadstrand létesítésének előkészítéséhez, elsősorban a szükséges jogi és műszaki vizsgálatokra;
  • és lesz támogatás a Maradjanak a Fák a Rómain csoport által tavaly megkezdett sikeres vízitúrák folytatására is.

Bár sajnálatosan sok privatizáció történt még a közelmúltban is, a Római-part hullámterén még mindig jelentős (kb. 20%) az állami telkek aránya. Fontos célunk, hogy ezeket a jövőben ismét közcélokra hasznosítsák. A testületi döntés alapján az óbudai önkormányzat a sport és szabadidős közfeladatok ellátásának érdekében megkísérli ezek tulajdonjogának ingyenes megszerzését. Ehhez kapcsolódik, hogy az önkormányzat elővásárlási jogot kíván létesíteni a hullámtéri ingatlanokra.

A jelenleg hatályos építési szabályzat lehetővé tette, hogy sorra luxus lakóparkok épüljenek az árvizektől nem védett hullámtérben. Az önkormányzat hozzákezdett az új kerületi építési szabályzat (KÉSZ) megalkotásához és az átmeneti időre már korábban változtatási tilalmat rendelt el a veszélyeztetett területre. A kerület vezetése mostani előterjesztésében megerősítette azt a szándékát, hogy az új KÉSZ megalkotása minél nagyobb nyilvánosság előtt, közösségi tervezéssel történjék. Bár az érdemi munka még nem indult el, mi azt reméljük, hogy sikerül majd visszaszorítani a part lakópartosítását és kiharcolni, hogy a parti sáv valóban ismét a sport és a kikapcsolódás területévé válhasson, ahogy az a Római fénykorában volt.

Ahogy évek óta mondjuk: Fák a Rómain! Evezés, sport, kultúra, kikapcsolódás és SZABADSTRAND a Rómain! Az öblözet megfelelő árvízvédelmét pedig a Nánási út – Királyok útján lévő gát mielőbbi megerősítésével kell megteremtenie a Fővárosnak!

STRAND a Rómain! GÁT a Nánásin!