A Fák a Rómain csoport sajtóközleménye 2016.12.01.

A harmadik leállás

Tarlós István, Budapest főpolgármesterének tegnapi bejelentése, miszerint leállítják a Római-part alatt húzódó vízvezeték cseréjének munkálatait, újabb bizonyítok a beruházás átgondolatlanságára és ésszerűtlenségére. Ez már a harmadik leállítás, szeptember 2-án jelentette be, hogy a 2013. évi első fiaskó után, 2016-ban a második tervezőiroda is belebukott a partélre álmodott mobilgát terveinek elkészítésébe, „hidraulikus talajtörés” veszélye miatt nem folytatták a tervezést. Ennek ellenére a Fővárosi Vízművek 2 milliárd forint költségvetésű munkát kezdett volna meg most. Ki akarják váltani a 120 cm-es ún. SENTAB vízvezeték Római-partra eső szakaszát, ami “útjában áll” a mobil árvízvédelmi falnak és a munkálatokat kizárólag a gátépítés indokolja, amint ez a csőcserére kötött szerződésben is rögzítésre került. A közműkiváltás miatt 800-1000 fát fenyegetne az azonnali kivágás.
A Fák a Rómain civil csoport hozzájutott a szerződéshez, amelyet a Fővárosi Vízművekkel a vízvezeték csere elvégzésére kötött a főváros. Az Index szerdán számolt be a tervek nélküli építkezésről. A cikkben Tarlós István kérdésre reagálva azonnal felkérte a munkák leállítására Haranghy Csabát, a Vízművek vezérigazgatóját. Az alternatív nyomvonal tervek elkészítését korábban január közepére ígérte a Főpolgármester, így a civilek nyomására most kénytelen volt a vízügyi munkákat másfél hónappal elhalasztani.

Készül a tanulmányterv, de az építkezés már halad

A kétmilliárd költségvetési pénzt felemésztő munkálatot Tarlós úgy akarta elindítani, hogy közben nincsenek végleges tervek a tervezett mobilgát nyomvonalára. Jelenleg is vizsgálják a civilek és a Csillaghegyi-öblözet lakói által követelt Nánási út – Királyok útja nyomvonalat. Tarlós István bejelentése szerint ezt a nyomvonal-változatot szakértővel vizsgáltatja, de a már decemberben beindítani kívánt vízvezetékcsere fényében a vizsgálat csak porhintés, politikai megrendelésre készülő, a döntést alátámasztó anyag lehet.
Mindeközben a főváros hiteltelen látványtervekkel kampányol a parti gát mellett. A négy méteres fal mellett három méteres emberekkel, a gát alapját megtámasztó kőrakáson kényelmesen heverésző párokkal, és a tervek megvalósulása esetén csak extrém alacsony vízállásnál, néhány évente látható fövennyel. A fővárosi közgyűlés 2016. április 26-án kelt előterjesztéséből is tisztán látszik, hogy a Budapesten 100 km hosszan húzódó SENTAB csővezetéknek csak a Rómain lévő 3640 méterét “szükséges” cserélni, amit ráadásul 1998-ban felújítottak. Az indoklás szerint a mobilgát nehézgépei és a gátépítési munkálatok miatt. A gát tervezői már kétszer is elismerték a józan paraszti ésszel is egyértelmű ellenérveket a parti mobilgáttal szemben. Tarlós mégis erőlteti azt, tervek nélkül is 2 milliárdot költene csupán az előkészítésre és a “tereprendezésre”. A trójai falóként előretolt vízvezeték építés úgyis tönkreteszi a Római-partot, a fákat előre kivágják, így nem állhat a gátépítés útjában több érv.

Kamu vízcsőcserével készítenék elő a terepet a parti mobilfalnak

Ha a cső nyomvonalán a teljes szakaszt felbontják és az útjában álló fákat, akár 800-1000 egyedet kivágnak, akkor már kevesebb akadálya lesz a veszélyes, drága és romboló mobilgát megépítésének. A mobilgát ellenzői szerint a csőcsere egyenlő a mobilgát építésének megkezdésével. Közben egyre több civil szervezet csatlakozik a mozgalomhoz, amely a part természeti értékeinek megőrzése és megújítása mellett azt követeli, hogy a 26 éves huzavona után végre megépüljön egy ésszerű és biztonságos védvonal a Nánási út – Királyok útja nyomvonalon. A mobilgát ellenzői októberben több ezer fős demonstrációt szerveztek ÁLLJ FEL a Rómaiért! címmel. December 11-én a Tél a Rómain esemény a part különleges, téli hangulatát hivatott bemutatni. Itt újra találkoznak a a biztonság és ésszerű védelmet követelő civilek, akik két mondatban foglalják össze követelésüket:
Gát a Nánásin! Fák a Rómain!