Sokan érezték azt, hogy megálljt kell parancsolni a Római-partra tervezett mobilgátnak. Sikeres volt az ÁLLJ FEL a Rómaiért! tüntetés, ahol a résztvevők egyetértettek, hogy kell a gát, de nem a partra – elpusztítva azzal a természetes környezetet – hanem a Nánási védvonalra
Kilométer hosszan tartott a menet az ÁLLJ FEL a Rómaiért! demonstráción, mikor az Északi vasúti összekötő hídtól a volt Postás üdülőig vonult át a tömeg. A partszakasz színültig megtelt részén színpad várta a tüntetőket, ahol Bródy János fiatalkori római-parti emlékeit ismerhette meg a közönség szóban és dalban.
Utána öt civil csoport képviselői szólaltak fel, akik az eseményt szervezték. Megismerhettük általuk a Római-part szerelmeseinek szinte teljes spektrumát: a 120 éves Rómaifürdő Telepegyesület képviselője 70 éve él a Római-parton, csónakházas család leszármazottjaként. Az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit csoport nevéhez híven a part természeti szépségeiről beszélt, őt követte az Aquincum-Mocsáros Egyesület, a kerület azon részét képviselve, akiket a mobilgát megépítése esetén a mocsarasodás a leginkább érint. A FÁK a Rómain csoport elmondta, hogy 2013-ban egy hasonló lakossági ellenállás megszervezésével már egyszer megakadályozták a mobilgát megvalósulását, most is ezért dolgoznak. A helyi aktivisták bemutatkozásának zárásként megtudhattuk, hogy a Római megmentéséért már nyolcezer aláírás gyűlt össze, mely során rengeteg megerősítést kapott az ügy.
Beleznay Éva, Budapest volt főépítésze követte a civileket a színpadon, aki a budapesti Duna-partok szerepét helyezte fókuszba. Véleménye szerint a Római-part egy olyan természetközeli terület, amit egy okos városnak meg kell becsülnie. Nemzetközi egyezményekben is lefektették már, hogy a városokat nem lehet csupán egy – például gazdasági – ágazati szempont érdekei szerint fejleszteni. Most mégis ezt tervezik. Utalt arra is, hogy egy érvényben lévő III. kerületi önkormányzati hatályos jogszabály kimondja, hogy a Római-parton elsődleges szempont a partmenti fák megóvása.
Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület képviseletében elmondta, hogy ez a történet egyértelműen demokráciadeficitre utal. A helyieket kihagyva a döntéshozók akarják megmondani, mi legyen velünk. Rámutatott, hogy amennyiben a mobilgát megvalósul, akkor 20 méteres sávban kiirtanak mindent a parton. Számokban ez 1600 fa kivágását jelenti. Ráadásul egy durván túlárazott, beruházásról van szó, ami veszélyes is. Megerősítette, hogy a Nánási-Királyok útra tervezett gáttal mindenki jól járna.
Utána Varga Viktor énekes, az egyik hullámtéri lakópark lakója lépett fel. Ő azért költözött a Rómaira, mert itt a természet, itt tud alkotni. A Főváros figyelmébe ajánlva adta elő az “Újratervezés” című számát. Őt Keleti Péter, rómais kabinbérlő követte, aki arra a veszélyre hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a Főváros trükkre készül: a tervezett mobilgát nyomvonala alatt futó, traktorkerék-átmérőjű vízcső indokolatlan cseréjére hivatkozva kezdhetik meg kivágni a fákat. Ebben az esetben nagy szükség lesz a Rómain riadólánc tagjaira, amihez ezen a linken lehet csatlakozni: www.bit.ly/RIADOLANC_Romai-part
A háromórás tüntetés egy közös fotóval, az ég felé tartott mobiltelefonok drónozásával zárult.