Tekintettel az elmúlt héten napvilágot látott jó- és kevésbé jóindulatú félremagyarázásokra, a természetes Római-partot védő civil szervezetek nevében leszögezzük, hogy az ügyben és a népszavazás kérdésében járatlan magánszemély által beadott, utóbb visszavont népszavazási kérdéshez nincs közünk. Jóllehet úgy éreztük, kötelességünk részt venni a munkában, hiszen ezért az ügyért dolgozunk évek óta; a népszavazási kezdeményezést több tényező miatt nem sikerült megvalósítani. A beadvány előtt elmaradt egyeztetés miatt olyan kérdés került elfogadásra, amely a Rómaitól távolabb élő emberek számára nem egyértelmű, nehezen elmagyarázható. A kérdés jóváhagyása utáni egyeztetések során számos ponton kész – számunkra vállalhatatlan – tények elé voltunk állítva, pedig az emberi erőforrások jelentős részét civil koalíciónk biztosította volna. Végül, de nem utolsó sorban a kezdeményező egy jogszabály-értelmezési probléma miatt elmulasztotta időben felvenni a szükséges dokumentumokat és elkezdeni az aláírásgyűjtést.

Biztosak vagyunk benne, hogy minden alkalommal közelebb kerülünk egy sikeres népszavazáshoz, hiszen eddig soha nem látott civil és politikai összefogás jött létre! A jövőben csak olyan kezdeményezést fogunk támogatni, amelynél már a kezdetektől egyeztetnek velünk és közösen dolgozzuk ki a koncepciót. A népszavazást, az érdekeltek bevonását a döntéshozatalba jogos és indokolt eszköznek tartjuk, amellyel szükség esetén élni fogunk.

Árvízvédelmi, városrendezési és ökológiai szakemberek közreműködésével megalapozott álláspontunk a Római jövőjéről hosszú évek óta változatlan. Ez korántsem mondható el a főpolgármester terveiről és nyilatkozatairól. Rágalmait ezúttal is visszautasítjuk.

Aquincum-Mocsáros Egyesület
Civilek a Rómaiért Pjt.
Maradjanak a FÁK a Rómain
Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit
Természetesen szeretjük a Rómait