_mg_9408Elmúlt a Karácsony szép ünnepe, mely a szeretetet és a békét jelenti mindannyiunk számára. Úgy tűnik, az Óbuda Újság karácsonyi száma nem igazán tartotta tiszteletben az ünnepi hangulatot. Sok örvendetes jó hír mellett bekerült az újságba Tarlós István főpolgármester úr két teljes oldalas „kifejtős álláspontja”, ezt tehették az olvasók a karácsonyfa alá. https://obuda.hu/wp-content/uploads/2012/02/obudaujsag_2016_24.pdf

Aki részt vett a december elején tartott közmeghallgatásnak nevezett rendezvényen, vagy utána olvasott az ott elhangzottaknak, annak nem okoztak nagyobb meglepetést a leírtak, de nézzük csak meg alaposabban fővárosunk felelős vezetőjének szavait!
Tarlós István főpolgármester úr szerint egy “rosszhiszemű csoport” próbál embereket rémisztgetni, félretájékoztatni a Római-partra tervezett gátat illetően. Nem tudjuk, főpolgármester úr milyen csoportra gondol, de mivel ezek a jelzők ránk nem illenek, nem vesszük magunkra. Véleményünk szerint ebben a történetben a főváros vezetése sem rosszhiszemű szereplő, de a civilek láthatóan terhére vannak, nem érti a civil szerveződések lényegét. Amint az a fővárosi közmeghallgatáson is látszott, Tarlós István főpolgármester egyirányú kommunikációt folytat, kinyilatkoztat, még a közmeghallgatáson is szónokolt, a köz meghallgatása helyett. Valóban nem érti, hogy a civilek szerepe nem a komplett gát műszaki tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges szakértelem felmutatása, nem is a főváros áldozatos munkájának akadályozása, hanem a lakosság szempontjainak érvényesítése a tervezésben. Jobb helyeken ma már közösségi tervezésben gondolkodnak, az érintett lakosság bevonásával, ami az érintett terület jövőbeni funkcióit illető igényfelméréssel kezdődik. Egyelőre sajnos úgy fest, ezt a felmérést sem várhatjuk a fővárostól, ha a lakosság szeretne beleszólni az életét és ingatlanjait érintő gigantikus beruházásba, ez csak önszerveződés útján lehetséges.
A főpolgármesteri interjú következő részében újra a régi mondatok csengenek vissza, amit minden sajtótájékoztatón elmond Tarlós úr, hogy az előző városvezetés is a parti védművet támogatta. Ezt mi is, és lassan már mindenki tudja. Csak azt felejti el hozzátenni, hogy már akkor is ellenezték azt a jelenleg is tiltakozók.
A következő bekezdésekben újra az új tanulmánytervet emlegeti, mely állítólag készül, és a nyomvonal alternatíváinak vizsgálatára szolgál, miközben Ő már előre tudja, hogy a Nánási út – Királyok útja nyomvonal nem lesz alkalmas az új gát számára. Most is emlékezteti a kedves olvasót erre: „… Nánási út – Királyok útja nyomvonalra, annak minden előnyét, hátrányát, akadályát kifejtve.” Itt a hangsúly az „akadály” szón van. Mi lehet az akadály? Talán, hogy a tanulmány készítőinek már előre megmondták, hogy az a nyomvonal biztos nem alkalmas?
Aztán Tarlós úr kéri a kedves olvasót, hogy: „… mindenki abból ítéljen majd, amit a saját szemével lát!” Nos, kedves főpolgármester úr, csak látnánk már valamit! Látjuk ugyan a parton kihelyezett látványterveket, de ezekről már kiderült, hogy köszönő viszonyban sincsenek a valósággal, hiszen sem az arányok, sem a méretek, sem a normál vízállás nem felel meg a valóságnak, még ha a látványterven szereplő dolgok épülnének is meg. Márpedig Tarlós úr is megmondta, hogy nem tudni, mi épül majd meg a parton. Eddig a közpénzek elköltésén kívül csak egy valótlan látványtervet és egy látszatkeltő változtatási tilalmat elrendelő határozatot sikerült összehozni.
Hab a tortán, hogy a kérdező – Karalyos József újságíró – szerint „… a heccelők nem is csillaghegyiek, de még csak nem is óbudaiak…”. Sajnáljuk, hogy egy újságíró ennyire tájékozatlan és nem nézett utána annak, mi is folyik a Római-part ügyében, hogy kik és mi ellen tiltakoznak. Sok „heccelő” maga is részt vett a 2013-as árvízi védekezésben és maga pakolta a homokzsákokat. Karalyos úr talán csak véletlenül nem futott össze a civilekkel homokzsák pakolás közben. Őszintén bízunk abban, hogy mint felelős újságíró és igazgató-főszerkesztő megfelelően tájékozódik az állításával kapcsolatban, és az Óbuda Újságban helyet biztosít a vitára, minden érintett megszólaltatásával, ahogyan azt egy sajtóterméknek alapfeladata szerint tennie kell.
Az utána következő bekezdésben Tarlós úr már olyan összeesküvés elméleteket gyárt, hogy még az erre szakosodott bulvárhírlapok és álhíroldalak készítői is tanulhatnának Tőle. Két mondat alatt odáig jutunk, hogy mivel közel vannak a 2018-as választások, biztos a politika a „mozgatórugó” a Római-part ügyében is. Ez úton is üzenjük, hogy nem! A mozgatórugó az, hogy az árvíz politikamentesen érkezik és már évtizedek óta nem megoldott a Római-part árvízvédelme! Nekünk, civileknek, teljesen mindegy, hogy mikor lesznek a választások. Természetesen azt megértjük, hogy egy politikus nem képes kilépni az ő munkáját meghatározó gondolkodási keretből és neki valóban elsődleges szempont a választások ideje. Mi azt szeretnénk, hogy legyen árvízvédelem! Történjen már végre valami, jusson az ügy egyről a kettőre! Üljenek közös asztalhoz az érintett felek és legyen valódi tervezés!
Az interjú további része a hármas metró felújításánál kialakult ugyancsak igen bonyolult helyzetről és ugyancsak tehetetlenül szenvedő metróról szól, további politizálással és drámai hangvételű kampánymondatokkal megspékelve, mely nem tartozik a Római-part ügyéhez.
Sajnáljuk, hogy a kerületi újság sem a kerületi Önkormányzat álláspontját, sem Bús Balázs III. kerületi polgármester úr konkrét véleményét nem ismertette. Sem a parti mobilgátat követelő csoport, sem pedig a parti mobilgátat ellenzők véleményét nem hajlandó leközölni, helyette viszont teret adott Tarlós úr két oldalas propagandaszövegének, melyből nem sok újat és nem sok kecsegtetőt tudhatnak meg az olvasók. Talán a felsoroltak véleménye is sokunkat érdekelné.
Lassan odáig jutunk, hogy teljesen mindegy, ki mit mond, a kerület vezetése és lakossága mit szeretne, illetve, hogy mi az ésszerű és legjobb árvízi védekezés a páratlan természeti értéket képviselő Római-parton. Úgyis a fejünk fölött döntenek majd olyanok, akik szentül meg vannak győződve az igazukról és arról, hogy a többség érdekeit képviselik, egyedüli jóhiszemű szereplőként.
Ebbe senki sem törődhet bele! Továbbra is várjuk a városvezetés jóhiszemű, kezdeményező lépéseit az érintett lakosság bevonásáért a közösségi tervezésbe. Addig is vigyázzunk együtt a Rómaira!
Szerző: Maradjanak a FÁK a Rómain