A part és a térség védelme biztonságosabban a Római-part fáinak megtartásával is megoldható!

Dupla gátrendszerrel

Egy strapabíró beton gátból állna a Nánási út – Királyok útja mentén, ami valódi védelmet biztosít a rekord árvizek ellen. Ez jelentené az elsőrendű védelmet.
Ezt egészítené ki egy alapozás nélküli, nyári gát a parton, ami megvédi a hullámteret a kisebb árvizektől. (árvizi fogalmak a fogalomtárban)

Miért jobb a dupla gátrendszer?

  • Olcsóbb: a dupla gátrendszerrel megspórolt milliárdokat a Római-part régóta szükséges megújítására is fordíthatnánk.
  • Biztonságosabb: a Nánási úti betonfal, szemben a mobilgáttal, megvéd rekord árvizek esetén is, mivel eleve másfél méterrel magasabban van, emellett tovább magasítható homkzsákkal ha szükséges.
  • Megvédi a hullámtérben élőket: az alapozás nélküli, nyári gát a part védelmét is biztosítja közepes árvizek esetére.
  • Elkerülhetővé teszi a környezetrombolást: a nyári gát, ami a partot védi, alapozás nélküli, nem kell miatta feldúlni a Római partot. A nánási úti betonfalban pedig nincs mobil elem, ezért nem kell félni attól, hogy rádől egy fa, tehát megmaradhat a védett platánsor is.

Mi kell a partnak a gáton kívül?

Az elhagyatott épületek ésszerű hasznosítása
A jelenleg még állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok és közterületek, melyek évek óta használaton kívül állnak, csak a part összképét rontják. Felújítás után azonban újra használatba vehetné őket a nagyközönség, mindössze megfelelő funkciót kellene adni nekik. (állami ingatlanok listája a dokumentumtárban)

A lezüllesztett partszakasz rendezése
Árvízbiztos bútorok, közterek, játszóterek, illemhelyek, csatornázás, közvilágítás, büfék és kerékpárút szükségesek, hogy a part látogatóinak békés együttélését segítsék.

Még nincs veszve semmi…

A Fővárosi Közgyűlés ugyan megszavazta a parti mobilgátat, de a támogatók és ellenzők között továbbra is megtaláljuk minden politikai oldal képviselőjét. Biztosak vagyunk benne, ha lehetőség lesz teljes körű tájékozódásra, akkor mindenki a biztonságosabb, ésszerűbb és olcsóbb megoldás, a Nánási úti gát mellé áll.
Elherdált hat év után végre van 10 milliárd forint vissza nem térítendő EU támogatás az árvízvédelemre. A kérdés ,,csak” az hogy ezt mire fordítják?