A Maradjanak a FÁK a Rómain csoportot a Valyo (Város és Folyó Egyesület) hozta létre 2013-ban az akkori – a 2016. évihez hasonló – természetpusztító és árvízvédelmi szempontból kockázatos tervek nyilvánosságra kerülésekor. A Valyo kihasználatlan Duna-parti területekkel foglalkozik, így korábban nem gondoltunk arra, hogy a pozitív példaként emlegetett Rómaival lesz valaha feladatunk, mert azt veszély fenyegeti.
A Maradjanak a FÁK a Rómain Facebook csoport rövid idő alatt több ezer fősre duzzadt és a munkához csatlakozott több civil szervezet is: a KÉK – Kortárs Építészeti Központ, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Rómaifürdő Telepegyesület, a Védegylet és más kisebb csoportok. A FÁK a Rómain 2013. márciusában 2000 fős demonstrációt szervezett, ami hozzájárult az ezer sebből vérző terv megvalósításának leállításához.

2016-ban ismét napirendre került a parti gát terve. A csapatot újra kellett definiálni, ezúttal szakmai szövetségesek mellett elsősorban a Rómait használó, illetve árvízvédelmi szempontból érintett 55.000 fős lakosságra alapozva. 2016. októberében már ez a sokszínű csapat szervezete meg a mintegy 3000 fős, a partmenti gát hátrányaira és veszélyeire figyelmeztető, illetve a biztonságos és a természetes környezetet megkímélő alternatíva mellett kiálló demonstrációt.

Aktuális szövetségeseink: A Rómaifürdő Telepegyesület, amelyet 1896-ban alapítottak, tagjai helyi lakosok, rendkívül erős a kötődésük a Rómaihoz és Duna-parthoz. A villás, ősfás élhető környezet megmaradásáért küzdenek. Az utóbbi néhány évtizedben a Rómain már jó néhány gigantomán terv – Tutto Mobili bevásárlócentrum (1994) és Kemping háromszori beépítése – megvalósulását söpörte el a lakosság elementáris tiltakozása, melyben a Telepegyesület is aktív szerepet vállalt. A Civilek a Rómaiért Társaság helyi lakosok és szakértők közössége, akik közvetlenül érintettek a római-parti árvízvédelem hiánya és a tervezett árvízvédelmi fal miatt. Augusztus elején a Rómaifürdő Telepegyesülettel karöltve aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy olyan árvízvédelem valósuljon meg, ami nem teszi tönkre a Római természetes jellegét. Mára több mint tízezer aláírást sikerült összegyűjteniük, a csapat időközben polgárjogi társasággá alakult. Az Aquincum-Mocsáros Egyesület lokálpatrióta, érdek- és értékvédő, pártoktól független civil szervezet. Működési területükön túlnyúló ismertségük a Gladiátor utcában általuk létrehozott és működtetett családi pihenőparknak köszönhető. Az egyesület területén élők élet és vagyonbiztonsága érdekében elsődleges számukra egy olyan árvízvédelmi megoldás, ami mellőzi a parti nyomvonal-változatnak a talajvíz szintjét megemelő mélyalapozását, és tartalmazza az Aranyhegyi patak gátjának átépítését is. Az Óvjuk meg a Római-part szépséges fáit Facebook közösség több mint 5000 embert képvisel. Az oldal azzal a nemes céllal indult, hogy a többi csoporttal együttműködve megakadályozza 1600 fa átgondolatlan kiirtását a Római-parton. Erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy kiálljanak ezért a partért és ezekért a fákért, amelyet jelenleg a teljes megsemmisülés veszélye fenyeget.

Bárki csatlakozhat hozzánk. Elég ha küldesz egy e-amilt arról ha találkozni szeretnél velünk.

Ha kapcsolatba szeretnél lépni velünk:

  • Email: fakaromain(kukac)gmail.com
  • Telefon: 06-70-522-9999